Yoga med Hjobo

Yoga med Hjobo

Yoga

Innan du sätter foten i en yogaklass, bör du kunna linda benen runt huvudet, hålla ett LYCKSALIG leende på läpparna medan du kvävs på rökelse och samtidigt engagerar dina bhandas.

Så kan man tro, det gjorde jag. Nu har jag fått en annan uppfattning och börjar en utbildning för att ta reda på mer om Yoga.

Denna blogg handlar om den resan.

Vardag

UtbildningPosted by Hjobo Fri, February 06, 2015 22:59

Vardag är svårt.

Barnen sjuka, bilen vägrar starta, det snöar och jag har ont i huvet. Svårt att motivera sig att gå upp en halvtimme tidigare för att yoga ibland.

Har försökt. morgon funkar nog inte. Kväll då. Jag ska köra kvälls yoga ett tag så ser vi om det hunkar.

Chanting, inte det mest vanliga i mitt liv men jag ska försöka, de ger i akka fall en del när jag testat.

Sat Namm, Jag är sann.

Betyder något för mig, mer än jag kan förklara. Ja då testar vi vidare då.  • Comments(0)//yoga.tjohej.se/#post11

Första enskilda mötet

UtbildningPosted by Hjobo Wed, February 04, 2015 17:31

Så var det dags då, mitt första enskilda möte med min lärare. Jag funderade mycket på vad det skulle gå ut på och ge.

Igår på Vinyasan sa Hanna att Eva-Marie (EM) skulle ha träffat mej igår, men det visar vara Håkan (den andre alltså) och även EM trodde först det var jag :)

Vi pratade lite och jag fick fylla i lite informationsblad sedan kom vi ram till vad jag ska försöka jobba med.

Ljud

Såklart :) det som jag känner mig minst van eller säker på, men det är klart jag ska göra det. Personlig utveckling och jag vill verklige göra det. Spännande.

15 minuter om dagen till att börja med, idag är avklarat så imorgon kör vi igen.

JAg har redan ett mantra så det som hon tänkt jag skulle testa fick vi hoppa över. Vad är det, tja man kan säga att det är lite privat, kanske säger jag det senare men det betyder mycket för mig och har en mening som är väldigt personlig.

Då kör vi väl.  • Comments(0)//yoga.tjohej.se/#post10

Första ubildningsdagen

UtbildningPosted by Hjobo Sat, January 31, 2015 17:25

Mycket intryck idag.

Kul att ha Håkan och hans fru med, det hade jag hoppats på. Ser fram emot att dela resan med dem, ja de andra med men jag känner att jag liksom känner dem lite redan :)

Vi har talat om allt från filosofi till att faktiskt praktisera idag, det jag mest tar med mig från dagen är att yoga ska praktiseras. Varje dag. Kanske bara en kvart om dagen men varje dag.

..."Och genom att vi gör yoga regelbundet så kommer vi långsamt komma närmare och närmare den vi verkligen är, och då finns det inga hinder för vår lycka, glädje."...

Ok, nytt löfte till mig själv, jag ska praktisera varje dag. Hur gör jag det?

Först ska jag försöka vara krass och verkligen avväga hur mycket tid jag kan avvara varje dag, det kommer inte bli en timme om dagen men kanske en kvart? Lena är ju med på resan så kanske kan vi göra det tillsammans?

Utan omgivningens inverkan med musik ungar och annat, 15 minuter, exakt vad vet jag inte men i alla fall ett steg på vägen.

Reflektion av dagen.

1. Vissa saker slår mig när jag går på yoga. Den överväldigande andelen vita kvinnor i lokalen. Var är alla män, det är jag och Håkan här.

2. Jag kommer behöva mina anteckningar, gud va mycket sanskrit. Men som sagt, det jag tar med mig först är utöva.

3. Det som jag sedan tänker på är åtagande, att åta sig en utmaning är inget nytt för mig men en utmaning som eventuellt är för resten av livet... det är en utmaning det.

4. Mer och mer känner jag att det är en väg jag vill gå, hoppas och tror att jag kommer göra det med.

5. Endast 3% av yogan är i Yoga sutra om rörelser och ställningar, något att tänka på.

6. Yogans filosofi vill förena människor och förstärka människors inre balans, oavsett religion eller tro.

Vi har bland annat gått igenom YogaSutras första verser. Tydligen kan man tala om första versen en vecka men det gjorde vi inte.

Sutra 1: vers 1 Här börjar den korrekta/erkända instruktionen av Yoga

1:2 Yoga är färdigheten att styra tanken/sinnena oavkortat mot ett objekt och behålla den där utan eventuella störningar.

Mer kommer eftersom, imorgon fortsätter vi.

Namaste.
  • Comments(0)//yoga.tjohej.se/#post9

Varför?

UtbildningPosted by Hjobo Sat, January 31, 2015 17:01
Allt började med att min fru anmälde mig till yoga mot migrän, en kurs på några tillfällen som skulle hjälpa mot mina migrän attacker.

Något skeptisk gick jag dit men som jag gillar att träna så kunde det ju vara ett bra tillfälle att träna lite rörlighet resonerade jag.

Jag har haft väldigt få attacker sedan dess, de jag haft är när jag slarvat med yoga, dvs när jag inte använt mig av det jag lärde mig. Stor överraskning för mig, det gav mersmak, och inte tränade vi mycket inte, mest var det andningsövningar.

Nu var jag nyfiken.

Att andningen kunde göra sådan skillnad, vad mer kan vi hitta här? Min fru gillade att jag mådde så mycket bättre så hon anmälde mig till nästa kurs, sedan blev det en till, eller två faktiskt samtidigt. Snart var Yoga en stor del av min vardag utan att jag gjort något direkt för att ta reda på vad det är.

Varje gång jag kom till yogaskolan så gjorde vi saker med mystiska namn som på något sätt gjorde mig lugnare och jag mådde bättre varje gång.

Med inrådan från min fru så beslutade jag mig att gå en riktig utbildning i Yoga, det blev ett år med yoga på Yogaskolan i Karlstad.

Den börjar om en vecka och jag ser fram emot den.

Jag är allvarligt avog mot läkar-"vetenskap" i stort, jag har en del erfarenheter som inte gjort mig särskilt trygg i vad veteskap står för. Kvacksalvare och druider är det gott om, missförstå mig rätt, det finns duktiga läkare med. Det är långt mellan och svårt att hitta dem bara.

Yogaforskningen står inför en spännande framtid. Jag upplever att många inom traditionella sjukvården är kritiska till alternativbehandlingar i stort. Allt som är nytt kan helt naturligt upplevas skrämmande för oss. Det paradoxala är dock att yoga inte alls är något nytt utan tvärtom ett känt begrepp sedan urminnes tider.

Min resa har börjat men nu tar jag den lite mer på allvar. Dags att ta reda på vad det egentligen handlar om.

  • Comments(0)//yoga.tjohej.se/#post8